Volgens Noam....

Kinderboekhandel De Kleine Prins
 
 

Copycat


Laura Burgers


Samenvatting


Stefan Bernardht is een grote jongen van 16 jaar oud met witblonde haren, waardoor hij nogal opvalt. Stefan moet natuurlijk ook naar school, maar als hij te laat vertrekt van huis en te laat op school dreigt te komen, denkt hij nog wel even door rood te kunnen fietsen. Dat wordt hem fataal. Het laatste wat hij hoort voordat hij in het ziekenhuis wakker wordt, is een keiharde túúúúúúúúúút. In het ziekenhuis blijkt dat zijn voet zo is verbrijzeld dat deze eraf moet. Dit is een regelrechte ramp voor Stefan die veel aan atletiek doet. Gelukkig is er nog een troef achter de hand. De ouders van Stefan hebben een kloon van hem laten maken. Door de technologieën van professor Rimsky is dat mogelijk geworden. En na een week voelt Stefan dat er weer een voet aan zijn been zit, als hij wakker wordt.

Stefan is er heilig van overtuigd dat klonen de oplossing is. Hij gelooft in de verhalen die het RIBEM, de kloonorganisatie, vertelt. Namelijk dat klonen ingevroren worden, maar wel blijven groeien. Zijn vriendin Zara is echter tegen klonen. Ze is zo tegen klonen dat ze zelfs bij een groep zit, die al een heel aantal jaren een plan maakt om de klonen te bevrijden. Deze zogenaamde “literatuurclub” weet via een eigen lid van de organisatie, die zich voordoet als bewaker op het RIBEM, dat de klonen helemaal niet ingevroren worden. De klonen worden  bijna de hele dag opgesloten in donkere kamertjes met hun jaargenoten. Stefan wil zich daar, na wat onderzoek, ook bij aansluiten. Alleen valt de hele groep uit elkaar als professor Rimsky wordt doodgeschoten en de ‘literatuurclub’ wordt opgepakt. Stefan en Zara besluiten toch samen hun eigen klonen te bevrijden, om daarna het hele land te laten zien hoe slecht klonen eigenlijk is. Maar dat is veel moeilijker dan ze hadden kunnen bedenken.Wat ik ervan vondIk vond dit boek leuk om te lezen, omdat het lekker snel wegleest. Het boek wordt ook steeds spannender. Je denkt eerst een relatief rustig boek te beginnen, maar merkt al gauw dat je behoorlijk meegesleept wordt door dit spannende boek over klonen.

Bijzonder aan het boek is dat je denkt dat het allemaal fictie is, wat echter niet zo is. Er zijn namelijk al veel dieren gekloond. Hierover kun je meer informatie vinden op de site van het boek: www.copycatboek.nl. Je kunt hier ook een spel spelen, waarbij je klonen moet bevrijden. Het spel staat overigens niet in verhouding tot het boek, wat een absolute aanrader is.   


Noam Spier